Zal ik eens één van mijn grote gemiste kansen in mijn beginperiode delen?

Want ik weet zeker dat jij er wel wat mee kunt, zodat je niet in diezelfde valkuil trapt.

Tijdens de beginfase van mijn bedrijf had ik al gelijk een E-book geschreven met 48 zorgmarketingtips. En ik moet zeggen dat het behoorlijk gewaardeerd werd. Dus in het kader van ‘groot’ denken, had ik er gelijk een Facebookadvertenties van laten maken. En wow, wat liepen die goed.  Dus ik gooide er gelijk € 450,= maandbudget tegenaan. Ik had er eerlijk gezegd wel wat buikpijn van, want jemig wat een bedrag. Maar het ging harstikke goed, dus liet ik dat 3 maanden zo doorgaan. Mijn mailinglijst groeide in die tijd gigantisch.

En toen maakte ik een grote denkfout.

Want achteraf gezien had ik natuurlijk door moeten gaan, nee… zelfs het budget moeten verhogen. Want als iets zo goed draait, moet je er gebruik van maken, en kun je beter verdubbelen. Want dit zorgde voor een flinke groei van mijn waardevolle maillijst. En daaruit komen continue klanten.

Maar nee, toe ging ik dus juist ‘klein’ denken (echt Noord-Hollands wellicht, lekker nuchter). Ik dacht dus: ‘Zo dat was veel geld. Nu eerst maar eens terugverdienen‘.

Stom stom..

Want juist die maillijst zorgt dat ik klanten krijg en geld ga verdienen. De kosten gingen dus voor de baat uit, en waren ook nog eens heel makkelijk te berekenen. Ik verdiende het dus dik terug. En dát is denken als ondernemer.

 

Niet alle uitgaven binnen jouw bedrijf zijn kosten. Het zijn investeringen als je er mee gaat verdienen.

Maar ja, blijkbaar had ik toen dat gevoel nog niet zo ontwikkeld en/of ontbrak het mij wellicht nog aan ondernemerslef. Misschien had ik toen al een coach moeten hebben die mij daar op wees….
Daarom deel ik deze les altijd met alle liefde met mijn klanten. Want een groot bereik (in dit geval die maillijst) levert je op termijn alleen maar geld op. Dus daarin investeren loont altijd.

Maar ja, wat zijn dan slimme investeringen? Ik help je er graag een beetje mee. Want je hebt al het ware 3 soorten investeringen. Tenminste, zo kijk er altijd naar:

– Comfort

– Zekerheid

– Groei

 

Ik leg het uit:

1. Comfort investering: Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (lease)auto van de zaak, een supersnelle printer, de nieuwste Iphone, een fijn nieuw cappacino apparaat in jouw praktijk, of bijvoorbeeld 2 mooie fauteuilles voor jouw coachingssessies. Fijne, comfortabele en/of luxe investeringen. Fijn als het kan, maar je gaat er geen geld mee verdienen.

2. Zekerheids investeringen: zoals bijvoorbeeld opleidingen in jouw vakgebied. Dit soort investeringen zie ik namelijk heel vaak gebeuren. En geen oordeel hoor. Maar vaak ben je al prima opgeleid, kun je echt al veel mensen harstikke goed mee helpen. En toch zie ik dan dat coaches en therapeuten uit een soort onzekerheid wéér een opleiding gaan volgen. Op de hoop dat ze dan wel cliënten gaan aantrekken.

Of ik hoor ook regelmatig:‘Ik ga eerst de opleiding ‘Medisch basiskennis’ doen, want ik heb dan het gevoel dat ik steviger sta’. Of deze ‘Ik start pas mijn praktijk echt, als ik ook cursus x heb gedaan, want dan weet ik toch weer meer’.
Enneh… ik ben als geen ander een voorstander van ‘een leven lang leren’. Alleen wel als je voldoende brood op de plank hebt om je dat  te kunnen veroorloven. Want een extra inhoudelijke training zorgt niet voor dat je meer klanten krijgt. Dus ook dat zijn weer investeringen die je vaak aardig wat geld kosten en vooralsnog niks opleveren. Tenminste niet op korte termijn.

3. Groei investeringen:Dat zijn de investeringen die wel zorgen voor meer klanten en omzet. Zoals het voorbeeld van mij met die Facebook advertenties. Ik kon bij wijze van spreken zelfs precies uitrekenen wat mijn ROI (return on investment) zou zijn. Wat ook een voorbeeld van een groei investering is; op relevante beurzen gaan staan met een stand. Uit ervaring weet ik dat je eerst even schrikt van de kosten, maar ik weet ook dat het mij altijd het veelvoudige ervan oplevert. Het zelfde geldt als ik moet betalen om een workshop of lezing te geven. Als het voor een relevant publiek is, betaal ik het met liefde, want ik weet dat ik die inverstering er dubbel en dwars uithaal. Want dat is een investering in een flinke groeispurt! Maar ook gewoon investeren in mijn ondernemersvaardigheden leverde mij altijd groei op. Ik laat mij daarom continue coachen. Dat is ook de reden dat ik in korte tijd zo veel groter ben geworden. Ik haal die investering er namelijk dubbel en dwars uit.

Preek ik met dit laatste voor eigen parochie? Ja, misschien wel een beetje, zo transparant wil ik wel zijn. Maar ik zeg er ook altijd eerlijk bij: Doe je het niet bij mij, doe het dan aljeblieft bij een ander. Maar doe het! Ik zie namelijk zo vaak dat deze eerste 2 denkfouten rond investeringen worden gemaakt. En dat juist de mensen zonder ondernemerskennis vaak zeggen ‘ik ga eerst maar eens geld verdienen, voordat ik een ondernemerstraining volg’. Terwijl dáár dus een giga kip en ei verhaal achter zit. Veel ondernemers blijven in dat geloof hangen en vallen na 3 jaar om.

Tja, als ik je niet wakkerschud, wie doet het dan wel voor je?

Dus leer van mijn denkfout van destijds, en stel voor jezelf bij elke investering eerlijk de vraag: levert dit mij directe groei en/of klanten op? Want dat is voor jou als ondernemer jouw belangrijkste bestaansrecht.

Ik ben benieuwd welk inzicht je dit geeft of hoe deze afwegingen bij jou spelen.

Enneh… wil je graag eens met mij sparren of jouw ondernemerschap, groei of het ontbreken daarvan? Vraag gerust een Groeisessie aan. Ik geef komende maand 4 gratis weg twv € 97,=.