,

Straks val ik door de mand!

Uitstellen en perfectionisme zijn voor veel ondernemers de belangrijkste reden dat hun praktijk niet (voldoende) van de grond komt.

Ik had laatst een onderzoek gelezen, waaruit blijkt dat de meeste ondernemers blijven steken op 80% van hun ideeën en voornemens.

Met andere woorden; Ze zijn veel tijd kwijt zijn aan dingen die ze tot circa 80% afronden.

Die laatste 20% maken ze steeds niet af omdat:
  • Ze het nog nét niet goed genoeg vinden.
  • Last krijgen van het imposter syndroom (‘Help, straks val ik een keer door de mand’, of ‘straks zien ze dat ik het eigenlijk niet kan’).
  • Bang zijn voor de mening van anderen, of voor een afwijzing. (Straks wil niemand het kopen).
  • Of het gewoon te spannend vinden om in de ‘markt’ te slingeren.

Zo zonde!

En heel eerlijk.
Als ik aan de slag ga met een gaaf idee.
Heb ik het ook nog weleens hoor.
Maak ik het te groot, raak ik de draad kwijt of zie ik opeens iemand die ook al zoiets doet. En dan zakt de moed in mijn schoenen. Leg ik het weer even weg. Om het heel vaak niet meer op te pakken. Of erger nog … helemaal opnieuw te beginnen. Dood vermoeiend en frustrerend.
Om te zorgen dat ik mezelf niet in die situatie breng, en niet in die mentale ‘fuik’ loop, pas ik vaak de van achter naar voor’ -methode toe.
Dus eerst bedenken, een globale outline uitschrijven en dan gelijk verkopen.
Dit geeft namelijk zoveel positieve energie. Omdat ik het al kenbaar heb gemaakt kan ik ook niet meer terug. En als er dan iemand het gekocht heeft. Al is het maar één persoon…. pas dán ga ik het maken.  

Dit werkt echt ontzettend goed.

Voor mij althans.
Maar ook veel van mijn klanten passen het inmiddels toe.
Want ik zeg altijd tegen ze: Overal waar je besluiten uitstelt, stel je ook je omzet uit. En overal waar jij zit te wachten en aan het perfectioneren bent, helpt een ander jouw klant.

Dus … gaan met die banaan.