marketingtips
,

Afscheid nemen en loslaten

Afscheid nemen is een belangrijk onderdeel van ondernemen.
Als je blijft doen wat je altijd deed, ga je niet groeien. Blijf je stil staan. En gaan anderen je voorbij.

 

Als je niet loslaat, ga je stapelen.Wordt jouw bedrijf een grote kluwen wol, waarin jijzelf verstrikt raakt.
In druk zijn.
In klanten bedienen die je niet meer leuk vindt.
In het onderhouden van je diensten, diploma’s of accreditaties, omdat je ondertussen wel heel veel voor jouw klanten biedt.

Zorg daarom dat je regelmatig de balans opmaakt.
Van wat je wilt behouden en waar je afscheid van moet nemen.

  • Als het gaat om klanten. Want ja, dat mag ook. Je komt soms op een punt dat die je ook tegen kunnen houden in jouw groei. Of zorgen dat jij niet meer tot je recht komt. Klanten die jouw energie wegtrekken.
  • Van jouw diensten: ‘Kill your darlings’. Soms ben je verknocht aan een bepaald aanbod, maar dient het je niet meer. Of is het nooit echt van de grond gekomen, maar blijf jij volharden tegen beter weten in. Laat het los.
  • Van taken die je dag verpesten of jou te veel tijd kosten. Voor velen is dat bijvoorbeeld de boekhouding of administratie, maar het kunnen ook taken in je huishouden zijn. Er komt een punt dat het zonde is om daar je energie in te stoppen, terwijl je borrelt en bruist in je ondernemerschap. Schoonmaken, strijken, opruimen. Besteed het uit!
  • Of van vrienden … die niet meer zo vriendelijk blijken te zijn als jij ondernemer wordt. Jou klein proberen te houden. Of je jouw succes niet gunnen. Die niet begrijpen dat er periodes zijn dat je misschien wat minder beschikbaar bent. Die zeggen: ‘Ik zie jou wel heel vaak op social media, is dat nou nodig?’ (JA!) of die steeds zeggen: ‘Zou je dat wel doen voor jezelf beginnen? Je werkt hard zeg, loondienst is toch veel fijner?’ Het dient je niet.


Afscheid nemen is moeilijk.

Voor even.

Maar daarna … Lucht het enorm op. Schoont het je ook op. In tijd, geld en vooral ook op energetisch vlak. De stroom komt dan veel makkelijker op gang. En belangrijker nog:
Er ontstaat meer tijd en ruimte voor hetgeen jij het liefste doet en voor  degenen die jij het meest lief hebt. Want dát is waar het om draait. Jij bent zelf verantwoordelijk om jouw leven in te vullen en vorm te geven. Lol in je werk én jouw vrije tijd. De ultieme match toch?

Ik ben reuze benieuwd waar jij meer mag loslaten. Wil je dat hieronder met mij delen?