,

Maak jij het verschil in de zorg?

Maak jij echt een verschil de zorg? Tja, een gewetensvraag natuurlijk. Maar zo essentieel. Want juist in de zorg help je mensen in welke vorm dan ook aan een transformatie, een oplossing of verlicht je hun pijn. De manier waarop jij dat doet zorgt dat mensen voor jou kiezen. Het is dus belangrijk dat je dat heel helder voor ogen hebt en ook duidelijk kunt verwoorden. En ai, dat is eigenlijk best hartstikke moeilijk merken ik maar al te vaak.

Aan branche informatie geen gebrek

Geregeld zie ik websites of folders van kleine zorgondernemers. Die er overigens meestal wel keurig uit zien, daar ligt het niet aan. Maar er staat meestal alleen ‘branche informatie’ op. Wat ik daarmee bedoel? Laat ik een voorbeeld nemen van bijvoorbeeld een kleine thuiszorgorganisatie met een website. Ik durf te wedden dat als je er 10 bekijkt, er 9 bijna dezelfde informatie op hebben staan. Namelijk productinformatie. Informatie die de hele thuiszorgbranche vertelt over wat thuiszorg inhoudt, en welke soorten diensten je kunt afnemen. Voel je wat ik bedoel?

Terwijl er meestal supermooie verhalen, visies en missies naar voren komen als ik met de individuele eigenaar van zo’n thuiszorgbedrijf praat. Hoe zij het bijvoorbeeld hebben geregeld dat er niet meer dan 2 verschillende zorgverleners bij één cliënt thuiskomen. Omdat ze dat zo ontzettend belangrijk vinden. Of hoe zij een mooie combinatie maken met mantelzorgondersteuners, zodat ze net even wat meer bieden dan thuiszorg alleen. Of hoe zij bijvoorbeeld zo de tijd inplannen dat er ook ruimte overblijft voor extra aandacht en een kopje koffie. Maar ik lees er vervolgens helemaal niets over op hun website, in hun folder of op hun Facebookpagina. Bizar hé? Ja, met een beetje geluk tref ik wel eens een hele algemene zin aan, zoals ‘zorg op maat’ of ‘persoonlijke zorg’, zonder dat ze aangeven ‘hoe’ ze die belofte waarmaken. En dat is zo’n gemiste kans.

Laat zien dat jij jouw cliënt snapt

Want weet je, als ik hen er dan op wijs, zien ze het opeens zelf ook. ‘Tja, vreemd eigenlijk’, hoor ik dan vaak. ‘Want dat is juist waarom mensen ons zo waarderen’. En dát is dus ook precies wat je heel duidelijk naar voren moet brengen in jouw uitingen. En uhhh… dat is geen opscheppen hé? Dat is mensen vertellen waarin je hen kunt helpen, welke verlangens jij kent, snapt en waarmaakt. Dat is het verschil maken.

 

Heb je het Ebook ’48 tips voor een bloeiende praktijk of onderneming in de zorg al’? Hier kun je hem gratis downloaden.