, ,

Wie trekt bij jou op de handrem?

Handrem? Heb je die nodig?
Nou in sommige gevallen wel. En als moeder van 4 kinderen in de puberleeftijd, kun je je daar vast wel iets bij voorstellen. Ik bespaar je de details, en het zijn stuk voor stuk heerlijke kinderen. Maar die handrem hebben mijn man en ik soms dan inderdaad hard nodig :)

Terwijl je diezelfde handrem in je bedrijf juist beter achterwege kunt laten.
Toch zul je er versteld van staan hoe vaak je hem bewust of onbewust inzet. Ik zie dat tenminste bij best veel ondernemers. Waardoor ze nét niet doen wat nodig. Of zich op het laatste moment terugtrekken. Het gevolg van zo’n handrem is dat alles stroever gaat en je kansen laat vervliegen.

Herkenbaar?

Ik durf met je te wedden dat dit ook voor jou geldt . En de reden waarom ik daar zo stellig in ben, is dat die handrem bij mij ook nog regelmatig opduikt. Mij ook echt in de weg zit als ik even niet oplet. Het blijft een gluipertje zeg maar :)
Of het nu gaat over zichtbaar zijn, investeringen doen, klanten bellen of het lef hebben om je tarief te verhogen. Er zitten vaak blokkades op die zorgen dat je op aan die handrem trekt.

 

En vreemd genoeg komt dat doordat jij die blokkades zelf opwerpt. Door gedachten die je te veel ruimte geeft. Ik ga niet live op Facebook stel dat ik wat stoms zeg‘ of ‘ik hoef niet meer geld te verdienen, als ik maar kan rondkomen‘ of deze ‘wie zit er nou op mij te wachten‘ . En hup die handrem erop.

En laat ik duidelijk zijn hoor, een handrem heeft hele goede eigenschappen. Zeker in een auto of gevaarlijke situaties. Dan is die rem vooral bedoeld voor jouw veiligheid. Blij dat hij er dan is.

Alleen werkt het ook zo in jouw bedrijf. Daar waar het vaak een stuk minder nodig is.Eerder het tegenovergestelde is vaak wenselijk, want je zult regelmatig denken: “waar zit dat gaspedaal?”

Waarom trap je dan in praktijk toch vaak op die handrem?

 

Het heeft alles met jouw reptielenbrein te maken. Dat deel in je hersenen die jou van nature beschermt tegen pijn. Pijn van uitgaven die je moet doen, of moeite dat iets je kost. Hij behoedt je voor alles wat eng is of jou in gevaar brengt. Dat deel van jouw brein gaat dus voor het voorspelbare, het zekere, het veilige. En dát is in jouw ondernemerschap nou net niet zo handig. Dus moet je steeds opnieuw jouw brein helpen. Stevig bijsturen.

Als je tenminste vorderingen wilt maken….
Want in zeker zin is die handrem ook wel comfortabel natuurlijk. Kun je daardoor ontwijken wat er werkelijk speelt of nodig is. En als je daar tevreden mee bent is dat natuurlijk ook prima.

Maar pak je liever stevig door en wil je groeien met jouw bedrijf, dan moet je wat met die handrem doen. Ik geef je daar graag een waardevolle tip voor, die ik zelf ook altijd gebruik. Het zorgt ervoor dat je jouw rol hierin kunt (her)pakken.

Als je namelijk merkt dat je het liefst aan die handrem trekt, stel jezelf dan eens de volgende vragen:
– Waarom trap ik nu op die rem?
– Welk risico loop ik?
– En klopt dat eigenlijk wel. Heb ik daar bewijs voor?
– En op welke momenten heb ik juist bewijs gezien dat het niet klopt (en denk dan dus aan jouw successen).

Wedden dat die rem er dan veel makkelijker vanaf gaat?

Ik hoop van harte dat dit jou helpt. Want het is gewoon niet fijn om te ondernemen met die rem erop: Het gaat stroef, het gaat nét niet, of gewoon veel te langzaam.
Is die handrem jou dat waard? Ik denk het niet. Neem daarin dus jouw verantwoordelijkheid. Want alleen jij kunt hem beetpakken en vooral loslaten!
Ik ben benieuwd waar bij jou de handrem op zit. Welke blokkades zou jij graag bij jezelf wegnemen? Leuk als je het wilt delen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *