, ,

Waarom je niet moet leren pitchen

Afgelopen week was ik aanwezig bij drie verschillende netwerkbijeenkomsten. En ik moet eerlijk bekennen dat dat niet zo mijn ding is. Omdat ik nu eenmaal graag bij mijn gezin ben. En regelmatig ook niet het nut ervaar van dit soort bijeenkomsten of ‘kopjes koffie drinken’. Dus ik weeg altijd heel selectief af waar ik naar toe ga en wat het mogelijk voor mijn bedrijf kan opleveren. Je snapt dus dat afgelopen week op dat punt vrij uitzonderlijk voor mij was. Maar ook weer heel leerzaam.

Want het viel mij wederom op dat veel mensen het moeilijk vinden om zichzelf op een goede manier kort en bondig voor te stellen. Er was zelfs één netwerkbijeenkomst waar 27 ondernemers zich mochten voorstellen en daar exact 1 minuut voor kregen. En om de spanning op te voeren, lieten ze een zichtbare stopwatch meelopen. Dus zit je een half uur te luisteren naar allemaal verschillende korte verhalen. En als het tegen zit ook een deel van die tijd met klotsende oksels, wachtend op jouw buurt.

Zo’n kans écht goed pakken

En tja, zo’n minuut is dan ook echt jouw kans om veel mensen te bereiken en hen enthousiast over jouw bedrijf te maken. Hoe zorg je dan dat zij jou ook na die 27 mensen herinneren. ‘Je moet daarom goed leren pitchen’ is dan vaak het advies. Laatst zag ik zelfs dat je  ruim een dagdeel training kunt volgen, alleen over het onderwerp pitch.

Onzin. Niet doen.

Waarom?

Om twee redenen:

1.       Jouw pitch moet je steeds kunnen aanpassen aan je doelgroep, en het doel van de bijeenkomst. Soms zelfs ook aan de setting waarin je je bevindt.
Want je pitcht niet voor jezelf maar voor die ander.
Soms zijn dat dus potentiële klanten, dan weer collega-ondernemers en een andere keer bijvoorbeeld de gemeente. Dan moet je vooraf dus goed bedenken wat voor hén belangrijk is om te weten en jouw verhaal daar dan op aanpassen. Dus met een ingestudeerde pitch ga je het niet redden op de verschillende bijeenkomsten.

2.       En dit is denk ik nog het allerbelangrijkste: Als je het aangeleerd of ingestudeerd hebt, dan spreek je met je hoofd en niet vanuit je hart.

En ik kan je vertellen, dat maakt een enorm verschil. Dat werd mij tijdens die ronde met 27 ondernemers weer heel erg duidelijk. Want sommigen misten echt een kans. Omdat ze heel zakelijk hun minuut vulden. Zonder energie, passie of enthousiasme. Bij een enkeling vroeg ik mij dan ook af, of ze het zelf eigenlijk wel leuk vonden wat ze deden. Anderen lazen het vanaf papier heel droog op. En dan is de inhoud wellicht perfect en goed doordacht, maar ik heb er echt niets van onthouden. Tot er een man opstond die zich heel energiek en origineel voorstelde. Bam, ik was weer wakker en ik heb ook prima onthouden wat hij deed.

En dát is waar het om gaat in zo’n voorstel rondje. Mensen moeten heel kort snappen wat je doet en oplost. En voor wie je dat doet. En verder moet je vooral een positieve indruk en energie achterlaten. Want het gevoel wat je daaraan overhoudt, dát blijft ook hangen.

Spreek vanuit je hart

Dus gooi die ingestudeerde pitch maar lekker over boord. Zorg dat je vanuit je hart spreekt. En verwerk deze drie ingrediënten daarin:

  • Jouw doelgroep
  • Het probleem van die doelgroep
  • En de oplossing de jij biedt

En de rest komt echt vanzelf uit je mond rollen. Je ogen gaan er gegarandeerd van sprankelen. Probeer maar :)

 

 

Meer tips over ondernemen in de zorg ontvangen? Vraag hier het gratis E-book met 48 tips voor een bloeiende zorgpraktijk aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *