, , , ,

Híer gaat het uiteindelijk om!

Ik spreek elke week veel coaches en therapeuten over hun uitdagingen in het ondernemerschap. En vaak gaat het dan over de zoektocht die zij hebben bij het aantrekken van cliënten.

 

Regelmatig hoor ik dan ‘ik heb flyers uitgezet en in de krant gestaan, maar er gebeurde helemaal niets‘. Of: ‘ik heb een paar keer een mail gestuurd, maar het leverde niets op, ik ben dus maar gestopt‘. En allerlei varianten daarop.

 

Dat is natuurlijk super frustrerend, maar helaas best logisch.

Mensen ‘beslissen’ nu eenmaal niet gelijk als ze jouw praktijk een keertje ergens voorbij zien komen. Of denken niet bij één flyer: Hé ja, dat moet ik doen, ik ga nu bellen.

 

Zeker niet in de zorg. Of het vak wat jij beoefent .

Daar is gewoon meer voor nodig. Je verkoopt immers geen kast of een blikje cola.

Mensen hebben namelijk tijd nodig. En die moet je hen ook geven. Maar plant ondertussen wel zaadjes in hun hoofd. Zaadjes van 

vertrouwen. Er is namelijk best wel wat voor nodig, voordat mensen een besluit (durven) nemen. Een besluit óf ze uberhaupt w

el iets aan hun pijn, klacht of zorg gaan doen (of er liever nog even mee doorlopen). En vervolgens moeten zij ook nog eens besluiten wát ze gaan doen en bij wie. In de zorg gaat dit soort keuzes nu eenmaal vaak gepaard met emoties. Want mensen moeten zich letterlijk of figuurlijk toch een beetje blootgeven. Doen ze dus echt niet zomaar.

 

En daar moet je in jouw marketingaanpak rekening mee houden. Je bouwt daarmee als het ware aan een pad van vertrouwen. Waarbij dat vertrouwen uit 3 niveau’s bestaat. Ik licht het hieronder kort toe.

 

1. Vertrouwen in jou

 

Zorg is mensenwerk. Dus jij bent hartstikke belangrijk. Meer dan jezelf wellicht denkt. Mensen moeten een goed gevoel hebben over jou. Enerzijds over jouw kennis en kunde. Maar we beslissen nu eenmaal niet op basis van ratio. Het gaat dus ook om het gevoel dat mensen bij jouw hebben. Onderschat bijvoorbeeld niet hoe vaak zij nog even op de ‘over mij’-pagina kijken op jouw website, voordat zij definitef een besluit nemen. Zorg in je marketing dat jíj dus ook zichtbaar bent.

 

2. Vertrouwen in jouw aanbod

 

Dit is ook super belangrijk. En dan gaat het nog niet eens zo zeer over jouw keurmerken of diploma’s aan de wand. Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende behandelingen en mogeliijkheden voor een zelfde probleem. Dat je in jouw marketing goed moet laten zien waarom jouw aanpak werkt. Zeker als je complementaire zorg biedt, en het is nog niet zo bekend wat jij doet, dan moet je mensen echt de tijd geven om daar in kleine stapjes bekender mee te worden. Vooral als ze al veel geprobeerd hebben bij andere zorgverleners, maar het is nog steeds niet gelukt of opgelost. Ze moeten dan vertrouwen krijgen en snappen waarom het met jouw oplossing waarschijnlijk wel lukt.

 

3. Vertrouwen in zichzelf

 

Misschien is dit nog wel de belangrijkste. Want mensen zijn vaak zelf een onderdeel van het probleem én dus ook van de oplossing. Dat weten ze wellicht wel, maar dat is tegelijkertijd heel confronterend. Ze weten dat een verandering of transformatie moeten aangaan. En als iets al vaker niet gelukt is bij hen, dan moet je daar in jouw marketing op inspelen. Alleen al de herkening en erkenning zorgt dat mensen zich meer tot jou aangetrokken voelen. Help hen om te groeien in hun zelfvertrouwen en laat zien waarom het hen bij jou wel gaat lukken.

 

Ik ben benieuwd of jij deze 3 niveau’s van vertrouwen herkent en ook al meeneemt in jouw marketing. Want marketing in de zorg is juist op dit punt nét even anders…..Pak het dan ook anders aan :)

 

Gratis Masterclass komende woensdag:

Wil je meer tips over de psychologie van jouw klant én van jouw als ondernemer? Want jouw mindset en kennis van de werking van het brein leiden vaak tot verrassend nieuwe inzichten. Ik geef er op 1 april a.s. om 10 uur een webinar over.

Inschrijven kan hier: https://bit.ly/3bAgAj0

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *