, ,

Interessante trends en ontwikkelingen voor 2022

Als ondernemer is het belangrijk om goed om je heen te blijven kijken welke ontwikkelingen er gaande zijn.
In je vakgebied uiteraard, maar ook daar omheen.
Zodat je zicht houdt op veranderende behoeften van je klanten. En wat er in ondernemersland allemaal speelt.

Daarom deel ik hieronder een aantal trends en ontwikkelingen met je, waar je nu al, aan het begin van 2022, rekening mee kunt houden of zelfs gelijk op in kunt spelen.

Meer (verplichte) kosten; omzetgroei is noodzakelijk

Ondernemers krijgen het zwaarder onder het nieuwe kabinet, omdat de zelfstandigenaftrek versneld wordt afgebouwd. Daarnaast wordt het binnen een paar jaar verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dat zorgt voor meer druk op je omzet. Als je nu dus een ‘ik kan er precies mooi van rondkomen’-omzet draait, dan wordt het tijd om 2022 daar stappen in te gaan ondernemen. En te zorgen dat je ruimer in je jasje gaat zitten en grootster durft te denken als het om omzet gaat. Gelukkig is dit als ondernemer niet echt moeilijk, als je maar weet hoe je dat kunt doen. Ik heb daarin het afgelopen jaar weer prachtige voorbeelden gezien van mijn klanten die van 20K binnen een jaar doorgroeide naar 50k tot zelfs 100K.

Bezuinigingen op de zorg (en vergoedingen)

De zorgkosten nemen toe en de bezuinigen hierop zijn vlak na Prinsjesdag alweer aangekondigd. Uiteraard komt dit door vergrijzing en een aantal welvaartsziektes. We kunnen hier met z’n alles veel van vinden, maar ergens is het ook niet heel onlogisch dat dit gaande is, want deze kosten moeten voor ons allen wel ‘draagbaar’ blijven. Het gevolg hiervan is dat er nog meer druk komt op verzekerde en vergoede zorg. Als je daar jouw praktijk te afhankelijk van maakt, dan voel je wel, dat jouw omzet elk jaar vanzelf minder gaat worden. Zorg dus dat je jouw aanbod én marketing zo inricht, dat je daar minder of helemaal niet meer afhankelijk van bent.

Groeiende behoefte aan andere (alternatieve) vormen van zorg

Maar het goede nieuws is, dat die bezuinigingen niets zeggen over de behoefte. Uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan zorg en met name ook de complementaire en alternatieve varianten toeneemt (zo’n 8% per jaar). En dat we steeds meer bereid zijn om daarvoor (bij) te betalen.

Groeiende behoefte aan persoonlijke en spirituele ontwikkeling

Daarnaast heeft de pandemie er mede voor gezorgd dat we een tijd in onze eigen bubbel zaten. Even pas op de plaats moesten maken en flink konden uitzoomen. Voor veel mensen heeft dit meer bewustzijn gebracht op gebied van persoonlijke groei, mindfulness en ontstressen. Ook is daarmee de zoektocht naar onszelf en wat we écht belangrijk vinden meer in gang gezet.

Bedrijven zetten in op vitaliteits- en ontwikkelbudgetten

Veel bedrijven en organisaties hebben meer geld over voor hun medewerkers. Vooral het vitaliteitsbudget is groeiende. Organisaties en bedrijven zetten dit in om hun (thuiswerkende) personeel tevreden en in het ‘zadel’ te houden. Veel bedrijven hebben zelfs in hun toekomstige beleid opgenomen dat thuiswerken – ook na de pandemie – een blijvertje is. Vastgoedbudgetten nemen af en deze gelden worden overgeheveld naar vitaliteitsbudgetten. Een grote kans voor veel coaches en therpeuten! Zeker ook in combinatie met het gegeven dat de arbeidmarkt krapper wordt en veel bedrijven inzetten op duurzaam behoud van hun personeel.


Shake out onder ondernemers die te veel ‘hobbyen’

En dat brengt mij bij het volgende: Die krappe arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat de er meer vacatures zijn. Tel daar mijn eerst genoemde trend bij op (de toenemende bemoeienis van de overheid om je als zzp-er te verzekeren), en je voelt wel aankomen dat een deel van de ondernemers eieren voor zijn geld kiest. Ondernemers die blijven ‘sappelen’ om rond te komen en het hobby-niveau niet kunnen of durven te ontstijgen, zullen overstappen naar die (veilige) betaalde baan. De ondernemer die niet in zijn eigen ontwikkeling investeert en ‘blijft hopen’ op een goedlopende praktijk zal het niet redden. Maar degene die zorgt dat hij/zij het ondernemersvak ook echt goed onder de knie krijgt, overleeft. Is dat erg? Welnee, want door zo’n natuurlijke shake out zal de concurrentie ook afnemen, waardoor er voor jou meer ruimte op de markt komt. Als je er tenminste voor zorgt dat jij wel een stevig fundament hebt in jouw praktijk en blijft investeren in jouw ondernemersvaardigheden. All in of all out. 😜
Vind je ondernemen maar gedoe en blijf je marketing het liefst ontwijken? Kies dan juist nú voor een baan. Er is volop keuze.

Online is niet meer weg te denken

De online revolutie zet door. Natuurlijk is online marketing én online dienstverlening al sinds de komst van het internet aan het groeien. Maar dat heeft een enorme versnelling doorgemaakt sinds de pandemie. En zal ook nooit meer teruggaan naar het oude. Verlang daar dus niet naar, maar kijk wat er voor jou in jouw praktijk mogelijk is. Want het voordeel is ook, dat je er tegenwoordig helemaal niet zo technisch meer voor hoeft te zijn. Het gemak van online is ook voor ondernemers sterk toegenomen. Daarnaast zijn de mogelijkheden meer divers dan daarvoor. Online ondernemen zorgt voor meer financiële zekerheid én groei voor jou als ondernemer en meer continuïteit in je dienstverlening naar jouw cliënten. Heel belangrijk in de onzekere tijden waarin we ons voorlopig nog wel begeven.