, ,

Ondernemen buiten gebaande (zorg)paden

 

Soms kom je mooie zorgondernemers tegen met een prachtig verhaal. Ondernemers met een andere aanpak of kijk op de zorg, een bijzondere doelgroep, of een grote missie. In de reeks ‘mooie zorgondernemers in de spotlight’ interview ik hen, zodat jij daarvan kunt leren én je laten inspireren. 

Deze keer Karen Bok van Inbewegen.

 

Vertel eens iets over jouw praktijk?

Ik heb een praktijk voor sportoefentherapie waarbij ik mensen met sport gerelateerde blessures help om beter te bewegen, te herstellen en te presteren. Zowel individueel als in groepen leer ik hen gezond in beweging te brengen en te houden. Vandaar de naam van mijn praktijk. Of ze nu pijnklachten hebben, weinig bewegen of bijvoorbeeld sneller een halve marathon willen lopen.

 

Ik help mijn klanten in mijn praktijk maar vooral ook daarbuiten. Op de plek waar zij hun sport beoefenen.

 

Wanneer en hoe ben je begonnen?

Na mijn studie ben ik al snel gestart met een ‘klassieke’ praktijk waarin de behandelingen vergoed werden door de verzekeraar. De veilige variant zeg maar :). Toen zat ik dus dagelijks in mijn praktijk en declareerde ik mijn behandelingen via de zorgverzekeraar. Maar dat gaf geen voldoening meer. In 2003 stopte ik daar mee omdat er een kans voorbij kwam om ‘trainer blessure en verzuimpreventie’ te worden in het bedrijfsleven. En dat leek mij leuk en interessant. Daar hielp ik bijvoorbeeld een schilder die klachten had door mee te gaan naar zijn werkplek. Daar kon ik kijken naar zijn houding en beweging. En hem in zijn werk begeleiden. Want tja, daar gebeurt het! Ik heb dat vier jaar met plezier gedaan op de manier waar ik voor stond. Maar toen werd dat bedrijf een arbodienst. En daar had ik geen oren naar. Dus op zoek naar iets anders. En dat werd toen – voor mijn doen – een hele commerciële baan. Want ik werd accountmanager bij een medisch bedrijf. Met offertes, targets en marges. Poeh, daar ging ik dood. Toch heb ik er achteraf ook veel van geleerd waar ik nu nog wel profijt van heb.

 

Daarna heb ik bij het Rode Kruis Ziekenhuis het vitaliteitsmanagement opgezet als preventie voor hun medewerkers. Daar was ik weer als een vis in het water. Want daar was ik verantwoordelijk voor de fysieke gezondheid van het personeel. Van operatiekamer tot keuken zeg maar. Ik hielp hen met anders en beter bewegen, zitten en staan. Helaas hield die baan op te bestaan door bezuinigingen en dreigend faillissement.

En toen vond ik het tijd werd om opnieuw voor mij zelf te beginnen. En heb ik Inbewegen opgestart voor sporters. Daar word ik blij van. Maar wel zonder contracten met verzekeraars. Dus op een manier waar ik vanuit mijn visie achter sta. En dat is niet alleen behandelen in mijn praktijk. Maar ook op de plek waar mensen hun sport uitoefenen.

 

Wat is jouw missie, jouw drijfveer?

Gezond bewegen. Voor iedereen op elke leeftijd en niveau. Door ontspannen inspannen zeg ik altijd. En daar past voor mij bij dat ik daarin help op de plek waar het gebeurt. Ik geloof er bijvoorbeeld niet in om alleen maar in je eigen praktijk te behandelen. Daarom ben ik veel op de sportvelden of in –zalen te vinden. Zo kan ik zien hoe iemand traint, zijn warming up doet, zijn begeleiding is, maar ook met welk schoeisel hij/zij op welk soort ondergrond traint. Dat levert zo veel meer op.

En marketingtechnisch is het ook best handig (hoewel ik het daar in eerste instantie niet voor doe). Maar het draagt enorm bij aan je zichtbaarheid. Je begeeft je steeds midden in de doelgroep.

 

Ik kijk ook buiten mijn praktijk indien nodig. Daar waar het gebeurt, zoals  sportvelden of -zalen. Dat draagt niet alleen bij aan een beter resultaat, maar is marketingtechnisch ook waardevol.

 

Wanneer dacht je ‘nu gaat het echt lekker lopen in mijn praktijk’, en waar kwam dat door?

Door los te laten hoe je denkt dat het zou moeten of door op anderen te letten. Toen ik echt ging toelaten waar ik zelf energie van kreeg ging het zoveel meer stromen. En loslaten van cliënten die niet zelf de regie willen nemen over hun gezondheid of verantwoordelijkheid willen dragen.

Ik vind en merk ook echt dat ongecontracteerde zorg bijdraagt aan het bewustzijn van mensen dat ze in hun gezondheid investeren. Dat is transparant en helder. Zorg is gewoon niet gratis. En dat ervaren mensen wel zo als behandelingen gewoon vergoed worden. En voor jou als ondernemer geldt ook dat je bij ongecontracteerde zorg steeds moet nadenken wat je levert. Of het effectief is en past bij de behoefte. Het is dan aan de cliënt de keuze of ze er wel of geen behoefte aan hebben.

Als we wat meer op die manier gaan werken, kunnen we een hoop zinloze zorg schrappen. En zorgen dat mensen zelf meer regie kunnen pakken. En als ze duidelijk zicht hebben op de kosten, gaan ze vanzelf minder naar de therapeut als ze merken dat het voor hen niet helpt. Dat zou eens opgepikt moeten worden door de politiek in plaats van de macht van zorgverzekeraars vergroten.

Welke plannen of ambities heb je nog?

Nog best veel! Ik wil nóg meer mensen helpen met gezond bewegen en bewust ontspannen inspannen Dat wil ik nog meer doen door leuke, laagdrempelige events zoals Mindful Silent Walk of Run. Dat is een fijne manier om mensen kennis te laten met mijn praktijk en wat ik kan voor hen betekenen.

Maar ik werk ook samen. Met een diëtist heb ik een health performance Plan gemaakt waarin we onze kennis over blessurepreventie, gezondheid en prestatie verbetering verenigen. We zetten dat al actief in binnen één vereniging. En willen dat graag uitbreiden naar meerdere clubs. Als we zo jonge mensen of sporters bewust maken van hun lichaam, hoe het werkt en hoe ze het gezond houden, dan kunnen we heel wat kosten besparen en leed voorkomen.

 

Wat is jouw tip voor andere zorgondernemers?

Kies waar je gelukkig van wordt. Ik merk soms dat collega’s voelen dat ze moe worden van hoe het nu gaat. Zitten in een keurslijf en weten dat ze eigenlijk beter kunnen. Maar durven niet. Terwijl ik denk dat dat ze echt veel meer hun hart moeten volgen. Door creatiever naar oplossingen te zoeken die hun cliënten echt verder helpen.

En mijn tweede tip ligt in het verlengde daarvan: Denk in kansen. Probeer het eens anders te doen. Als we allemaal steeds hetzelfde doen, zal de uitkomst niet veranderen in de toekomst. Wil je een ander resultaat, dan zal je ook een ander pad moeten bewandelen. Doe dus waar je voor staat. Dát maakt je gelukkig als zorgverlener én ondernemer.

Meer weten over Karen en haar praktijk? Zie www.inbewegen.nl

Wil jij zelf meer tips over ondernemen in de zorg? Vraag dan het gratis Ebook aan ’48 tips voor een bloeiende praktijk in de zorg en welzijn’. En volg mij op Facebook voor nog meer tips en live trainingen

4 antwoorden
 1. Helen
  Helen zegt:

  Karen en Ingrid,

  Dit is een heel mooi interview :-)
  Vooral de tekst:
  Door los te laten hoe je denkt dat het zou moeten of door op anderen te letten.
  Toen ik echt ging toelaten waar ik zelf energie van kreeg ging het zoveel meer stromen.
  Kies waar je gelukkig van wordt. Probeer het eens anders te doen.

  Zelf ben ik net begonnen en vraag me nu al af “gaat het wel wat worden”
  Als ik anderen vertel waar ik voor sta en wat ik wil aanbieden dan krijg ik wel eens goed bedoelde adviezen.
  Het maakt me dan wat onzeker, maar ik denk dan bij mezelf “en toch doe ik het op mijn manier, dit is wat ik wil voor nu en als dat veranderd omdat het anders voor mij voelt dan volg ik mijn gevoel”

  Heel veel succes met je succes volle praktijk :-)
  hartelijke groet, Helen

  Beantwoorden
  • ingridbeerse
   ingridbeerse zegt:

   Bedankt voor het compliment Helen, en ik herken het hoor. Je krijgt veel adviezen. Vraag is altijd of het ook ondernemers zijn die die adviezen geven. En dan ondernemers die jouw vak verstaan en zelf succesvol. Rest naast je neerleggen. Anders stuiter je van links naar rechts :)

   Beantwoorden
 2. Johan
  Johan zegt:

  Prachtig interview, heel inspirerende woorden. Het [los] laten is zeker een dingetje, zo zie je maar dat ook wij mensen kudde gedrag vertonen.
  We volgen de ander wel dat lijkt ons gemakkelijker, als hij of zij het doet hoef ik dat niet. Je gaat mee in het patroon van anderen maar jou unieke patroon blijft uit. Ik herken dit ook bij mij zelf het gevecht om je zelf te blijven en toch betrap ik mij dat ik soms anderen volg. Ik heb nog klanten wel mensen die mij succes wensen maar verder dan dat komt het nog niet. Dat maakt je twijfels wel steeds groter of je wel door moet gaan of het wel de juiste keuze was om de coach praktijk te starten.
  Maar mijn pluspunt is dat ik niet snel opgeef en hoop dat het snel beter zal gaan. Het interview heeft een inspirerende werking dat het wel kan en mogelijk is.
  Dank daarvoor.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *