,

Wat te doen met veeleisende klanten

Je kent het vast wel. Klanten waar je blij van wordt en energie van krijgt. Maar ook klanten waarvan je denkt: Fijn als het klaar is, wat liep dit stroef. Of wat vraagt deze klant veel van mijn aandacht en tijd. Kortom; veeleisende klanten. Maar ja, hoe wapen je je daartegen zonder vervelend te worden. Want dat wil je niet, en hoort ook niet.

Toch is het goed om jezelf te behoeden voor tijd- en energie vretende situaties. Je kunt er ongemerkt in verzeild raken en komt er vaak moeilijk weer uit. Terwijl jouw tijd ontzettend waardevol is én kostbaar. Het gaat voorbij en komt niet meer terug.

Buiten het feit dat je jouw tijd waarschijnlijk het liefst aan je gezin of naasten besteedt. Is tijd ook belangrijk voor de ontwikkeling van jouw praktijk of zorgbedrijf.  Want er zijn drie dingen waar jij in je bedrijf tijd aan zou moet besteden:

·         Je behandeling of verzorging van cliënten

·         Het werken aan activiteiten die voor jouw inkomen in de nabije toekomst zorgen

·         En werken aan je groei

Dus laat je niet te veel heen en weer slingeren door die paar veeleisende klanten die eigenlijk te veel van jou vragen. Zorg dat je regie houdt. 

En natuurlijk, als je net start, kun en hoef je daar niet heel strak in te zijn. Dan is het aftasten, kijken wat klanten willen, mee bewegen. Maar daarna komt echt een fase van afbakenen en grenzen stellen. Want als je lekker draait en voldoende klanten hebt, moet je gewoon aan verwachtingsmanagement gaan doen. Om jezelf maar ook jouw klant te beschermen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door vooraf duidelijk te zijn over jouw werkwijze en procedure. Bijvoorbeeld: ‘dit krijg je voor het programma dat je gaat volgen’, ‘zo communiceren wij tussen de behandelingen door’, ‘als je te laat komt dan..’ etc. Het is voor jou prettig om op terug te vallen als jouw klanten zich hier niet aan houden. Maar weet je wat nog mooier is, het is eigenlijk ook wat jouw klanten graag willen weten. Als jij vooraf hun verwachtingen managet, dan help je hen er uiteindelijk ook mee. Ook al voelt het in het begin voor jou misschien wat ongemakkelijk. Maar je voorkomt uiteindelijk een hoop miscommunicatie, chaos en teleurstelling.

Geef dus niet steeds meer, als klanten er niet voor betalen. Zorg voor grenzen en bewaak jouw tijd. En als de behoefte aan meer toch groeit, is dat duidelijk voor je en kun jij dus mooi een nieuwe aanvullende dienst ontwikkelen. Eén waar ze gewoon voor betalen.

 

Wil je meer gratis tips krijgen? Volg mij dan op Facebook. Ik post een paar keer per week hele praktische tips en artikelen.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *