Van je familie moet je het niet altijd hebben

Huh? Lees je dat goed? Van je familie moet je het ‘niet’ hebben? Klopt, soms niet. En begrijp me goed hoor. Ik ben nogal een familiemens :) Maar in je rol als ondernemer kun je juist bij hen nogal tegen onbegrip aanlopen.

Ik leg het graag uit
Afgelopen week had ik het er nog over met één van mijn klanten. Of eigenlijk begon zij er zelf over. Het onbegrip in haar omgeving. Ze had haar baan opgezegd en was – joehoe – fulltime voor zichzelf begonnen. Doodeng, maar ze had het gedaan!
Helaas was lang niet iedereen juichend enthousiast. En zeker haar naaste omgeving niet, gaf ze enigszins teleurgesteld aan. En dat fenomeen kom ik best vaak tegen. Misschien herken jij het ook wel. Dat je familie, jouw partner of naaste vrienden je eindeloos waarschuwen over de risico’s die je loopt als je je baan op zegt. ‘Zal je dat wel doen’, ‘je hebt het toch goed daar’, ‘en je pensioen dan?’. En als jij dan al twijfelt…. Tja, dan gaan al die stemmetjes in je hoofd ook weer aan de gang. Nee die slaan zelfs op hol!

Iedereen heeft soms een duwtje nodig
Ik heb daar ook gestaan. Had het heel goed in loondienst. Tenminste qua werktijden en salaris. De rationele zaken zeg maar. Maar emotioneel klopte het niet meer. Ik wilde wat anders, mijn eigen koers varen. Ik betrapte mij er op dat ik het als ‘gouden kooitje’ ging ervaren. Waar het moeilijk was om uit te vliegen. Maar ik wilde het persé. En om die deur van dat ‘kooitje’ open te zetten. Dáárvoor kon ik echt wel een duwtje in mijn rug gebruiken. Nou heb ik gelukkig een gouden vent, maar lang niet iedereen snapte mijn keuze.
En hoe lief jouw familie, partner of naasten het ook bedoelen (want uiteindelijk remmen ze jou uit een vorm van liefde), je hebt er op dat moment echt even niets aan.

Zoek gelijkgestemden
En weet je, ook als je groeit in je ondernemerschap. Of je staat op een punt om nieuwe keuzes in jouw praktijk of bedrijf te maken. Dan heb je ook nog af en toe iemand nodig om jou aan te moedigen. Met andere ondernemers die de klappen van de zweep kennen. En liever nog iest verder zijn. Die jou ‘up liften’ met positieve energie. En je welgemeende opbouwende kritieken of tips geven.

Je zult vanzelf merken dat je keuzes gaat maken met wie je wat bespreekt en deelt. En dat geeft niets. Dat is nu eenmaal zo. Maar zoek voor dat stukje wel anderen op die jou begrijpen en neem op dat stukje afscheid van anderen. Anders wordt het ondernemerschap zwaar. Je hebt namelijk mensen nodig die jou comfortzone helpen op te rekken. Vertrouwen tonen en jou aanmoedigen. Dat helpt je enorm en sterkt je. Want ook dát heb je nodig als ondernemer. Misschien wel vaker dan je denkt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *