,

Wel of niet contractvrij werken als zorgondernemer?

Zal ik wel of geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars? Ga ik via de WMO mijn diensten aanbieden? Durf ik een hoger tarief te vragen dan vergoed wordt?

Het zijn vragen die mij regelmatig gesteld worden. En eerlijk is eerlijk: ik vraag er natuurlijk zelf ook vaak naar. Werk je in jouw praktijk met vergoedingen van de zorgverzekeraar? Of met contracten via zorgkantoor of gemeenten? Want die keuze bepaalt voor een belangrijk deel waar je mee te maken krijgt in jouw ondernemerschap.

En niets is goed of fout

Als je er maar over nagedacht hebt
En dat is nu net waar ik de vragende ogen krijg. Want de meeste zorgondernemers die ik spreek, hebben niet echt bewust nagedacht over deze vraag. Doen vooral wat logisch lijkt. Wat ze meekrijgen van collega’s of vanuit hun opleiding.

En dat is jammer. Vind ik althans. Want het heeft ontzettend veel gevolgen voor je omzet, je tijdsbesteding en vooral ook de lol in je vak.

Laatst sprak ik een therapeut die, net als veel van haar collega’s voor 100% met contracten werkt. ‘Maar ik weet niet hoelang dat nog duurt hoor’, verzuchtte ze. ‘Of ik stop er helemaal mee of ik ga contractvrij werken‘. Ze was er zo klaar mee. En dat begrijp ik. Alle regeltjes, administratie, verplichte vragenlijsten. En vastgestelde tarieven. Weinig ruimte voor eigen inbreng.

Angst

En eigenlijk was haar keuze destijds vooral gemaakt vanuit de angst dat ze anders geen klanten zou krijgen. Maar uh… de meeste ondernemers in Nederland heb toch ook geen contracten of krijgen toch ook geen subsidie? En zij hebben ook gewoon genoeg klanten en een fijne omzet. Het kan dus echt. Ook in de zorg.

Meer gemotiveerde cliënten

Gelukkig zie ik steeds meer voorbeelden van zorgondernemers die de stap naar contractvrije zorg maken. Of een tussenweg kiezen. Dus tarieven vragen boven de standaard vergoedingen. Kortom; er voor kiezen dat cliënten zelf moeten (bij)betalen. En daarmee meer gemotiveerde klanten krijgen en een stuk van hun vrijheid terugpakken. Want ook daarvoor ben je toch zelfstandig ondernemer?

En als je daarvoor kiest, dan zijn deze drie dingen belangrijk:

  • Jouw positionering
  • Jouw marketingaanpak
  • En jouw aanbod, die moet je strategisch inrichten. Denk bijvoorbeeld aan een programmagericht aanbod

En natuurlijk heb je ook een portie lef nodig. Daarom is het ook van belang dat je in jouw ondernemersvaardigheden investeert.

Weer meer plezier in je vak

Maar het is het dubbel en dwars waard. Yvonne heeft bijvoorbeeld eind vorig jaar een traject bij mij afgerond. Zij is therapeut en sinds januari contractvrij gaan werken. Maar heeft wel voor een duidelijke niche gekozen en haar ondernemersvaardigheden flink bijgespijkerd via mijn begeleiding. ‘Natuurlijk had ik een enkele cliënt die wegging toen ik contractvrij ging werken. Die kozen voor een ander fysio, maar eigenlijk valt het aantal mij best mee. Want ik heb juist ook nieuwe klanten gekregen doordat ik mij veel sterker profileer. En wat nog het fijnste is: ik heb vooral meer vrijheid in mijn handelen en veel minder administratief gedoe. Het gaat weer echt over mijn vak en mijn passie’.

 

Gun jij jezelf ook meer vrijheid en toch voldoende cliënten en een goede omzet? Vraag gerust een gratis online Groeigesprek aan en ik geef je al direct 3 gouden tips mee. Ook op het vlak van de switch naar contractvrij werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *